Conxita Sánchez Medina

 
Per
Elionor Sellés Vida

Conxi Sánchez Medina va néixer  a Sevilla en 1954. Va estudiar el batxillerat laboral que l’habilitava per a treballar d’administrativa. De petita va sentir una gran influència de la família paterna que tenia fortes conviccions republicanes i especialment per l’àvia, una dona tenaç que va fer front amb valentia a les dificultats de la guerra civil. Degut a circumstàncies familiars passà moltes temporades de la infància amb la família materna a Villanueva del Río y Minas un poble miner, on va viure de prop les circumstàncies, moltes vegades tràgiques, del treball a la mina. Tot i l’edat tan tendre, viure en aquell entorn la van marcar profundament.
A Sevilla, ja en els primers anys de la joventut, participà en grups cristians preocupats pels desafavorits i per la manca de justícia social. Quan començava a arrelar una relació de major compromís amb aquests grups, la família va haver de traslladar-se a Catalunya perquè la RENFE, companyia on el pare de la Conxi treballava, va fer una reestructuració de personal i va traslladar geogràficament els seus treballadors. Arribà a les Planes de Sant Joan Despí en el mes de desembre de 1971,  el trasllat suposà un cop molt dur que va desbaratar els seus plans immediats. Sense gaire temps per pensar-s’ho, començà a treballar a El Corte Inglés amb una feina que la mantenia ocupada tot el dia i no li permetia seguir amb els seus estudis com era el seu desig, tampoc li agradava el tipus de treball extremadament competitiu i amb un fals companyonisme. Aquesta situació va fer que busqués una altra sortida laboral que respongués a la sensibilitat social que havia descobert a la seva terra natal. A través de la parròquia del barri, connectà amb un grup de joves que portaven a terme activitats socials. En un principi, Conxita s’encarregarà de la biblioteca i de les activitats pels nens i nenes del barri, però poc a poc anirà descobrint que darrera l’activitat social d’aquell grup s’hi amagava un compromís d’un altre caràcter. Alguns d’aquests joves de la parròquia formaven part de Sectors de Comissions de Barris i Fàbriques relacionats amb Bandera Roja i, per això mateix, membres d’una xarxa clandestina antifranquista.
Va ser a partir de connectar amb els joves antifranquistes que Conxi iniciarà un període de fort activisme en el que destaca la participació en la incipient associació de veïns del barri de Les Planes de Sant Joan Despí. En una època en que els Ajuntaments franquistes abandonen a la seva sort als veïns sense atendre les necessitats creixents d’una població que augmenta vertiginosament, és cabdal l’aparició del moviment cívic que reivindica els serveis bàsics que han de cobrir les necessitats de la població. Així, s’inicien reivindicacions de zones verdes, equipaments sanitaris, escolars i, un fort moviment reivindicatiu contrari al vessament d’escombreries que pretenien convertir la zona de la Fontsanta en un abocador. Conxi, juntament amb d’altres companyes com la Isabel Enriquez i la Isabel Romero, creen la vocalia de dones de l’associació de veïns. Serà des d’aquesta vocalia que s’impulsen activitats per denunciar l’augment de preus i la carestia de la vida. També organitzen classes d’alfabetització i de tallers per aprendre llengua catalana com una mesura de formació, de coneixement i d’apropament entre la cultura autòctona i la nouvinguda.
De resultes de l’activitat política, Conxi serà detinguda a finals d’abril de 1974 juntament amb un company i amb l’Ana Cortez i la Fina Lozano. Tots quatre repartien fulls volants que convocaven la manifestació de l’u de maig d’aquell any. Els detinguts van ser conduïts a la comissaria de policia, primer a Sant Ildefons de Cornellà i desprès a la de la Via Laietana de Barcelona. Allí, la Conxita serà maltractada i humiliada, sortint amb llibertat provisional amb càrrecs i pendent de judici, després de setanta-dues hores de retenció.  Fruit de la seva incipient militància, Conxita es plantejà el fet de treballar en un altre lloc que li permetés tenir més temps per estudiar i alhora desenvolupar el seu compromís social en el món del treball. Deixà El Corté Inglés i a finals de 1972, després de treballar poc temps en una petita empresa d’Esplugues de Llobregat, entrà a Componentes Electrónicos, empresa filial de la Tompson francesa ubicada en el mateix Sant Joan Despí on ella viu. L’empresa, organitzada a la manera paternalista on els treballadors s’anomenen col·laboradors, posa moltes traves a la relació entre companys, per això la Conxi busca cercar complicitat amb d’altres noies com la Teresa Barragán, la Mª Dolores Mañas i la Carlota Pardo que inicien un primer nucli organitzat. Més endavant s’hi afegiran, entre d’altres, la María Sanchez i l’Elena Monterde. Aquest grup de noies trobarà força dificultats per desenvolupar la seva activitat. D’una banda, la plantilla, majoritàriament femenina, parteix d’una concepció en la que el treball femení és entès com part subsidiària dels recursos que els homes porten a casa, alhora, el treball de les dones és considerat provisional fins que la família hagi assolit els mínims per establir-se. D’altra banda, Conxita s’ha d’enfrontar amb l’opinió majoritàriament masclista dels companys que no entenen que una dona jove pugui liderar un moviment reivindicatiu. Per trencar les dificultats de relació i de tot tipus prenen la iniciativa i organitzen excursions i es preocupen per les situacions familiars o personals de les noies fora de la fabrica. Així  comença a consolidar-se una relació de grup prou important per tirar endavant alguna petita reivindicació o participació en alguna convocatòria de protesta que de vegades ha de viure i portar en solitari. A resultes d’aquesta activitat, l’empresa la relega al magatzem per aïllar-la dels seus companys, cosa que no aconseguirà doncs ja s’ha establert una forta relació.
Com a conseqüència de la consolidació de la feina feta a l’interior de la fàbrica, Conxi és escollida enllaç sindical en 1975. En segona instància, resultarà escollida membre de la Unió de Tècnics i Treballadors –UTT- del metall. El treball lent i laboriós va donant els seus fruits i així, en la vaga general de la comarca de gener de 1976,  Conxi, juntament amb les companyes que de forma incipient comencen a organitzar-se, s’enfronta a la direcció que no deixa sortir les treballadores obligant als directius a obrir la porta. Aquell va ser un moment especialment punyent doncs la majoria de noies de la fàbrica va unir-se a la gran manifestació que va recórrer la comarca.
Aquella actitud de valentia i de trencar amb la submissió a la que les dones estaven sotmeses, significarà quelcom més que una acció reivindicativa concreta i es convertirà en el símbol del camí recorregut per unes dones que van passar de sentir-se al marge de la societat, ocupant una posició aïllada i secundària, a sentir-se protagonistes de la seva vida i part principal de la història. Aquell acte culminà un procés de presa de consciència de les dones que es va anar obrint pas a mesura que s’anava madurant en la lluita obrera. A més d’aquella fita, Conxita es va adonar que les condicions en les que una dona militant havia de lluitar no eren les mateixes que les d’un home activista. Una bona mostra de la situació a la que les dones militants s’havien d’enfrontar, són les dificultats que trobà per fer-se escoltar en una assemblea del metall formada per una abrumadora majoria de representants masculins, que la veien més com una dona i no tant en la seva condició de membre de la comissió negociadora del conveni. Aquestes experiències la van anar conduint cap a un major compromís feminista que va anar prenent forma en els primers anys de la democràcia i a partir de la participació activa en les Jornades de la Dona del Baix Llobregat a la tardor de 1976.
 Membre del PSUC des de 1974 i, més endavant, activa militant d’Iniciativa per Catalunya, va continuar el seu compromís polític en l’àmbit municipal. Ha estat regidora de l'Ajuntament de Sant Joan Despí i Consellera de Cultura al Consell Comarcal del Baix Llobregat. En el 2003 entrà a formar part de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.